ВТОРИ РЕТРО ПАРАД БУРГАС

За втори път, на 11 Юли 2009 г., в гр. Бургас се проведе ретро парад "Бургас - 2009" организиран от Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО" и Община Бургас. Мероприятие доказало класата си, както за Българската така и за европейската сцена. Със своята масовост и автомобилно разнообразие би задоволило и най-взискателните фенове.
Представители на ретро клубове от Бургас, Варна, Хасково, Стара Загора, Сливен, Пловдив, София и Клуб Ягуар се включиха в мероприятието.
За пореден път Бургаският Ретро клуб се отличи, като изключителен организатор и доказа авторитета си сред ретро общноста в България. Представените автомобили бяха отново на високо ниво и по нищо не отстъпиха на миналогодишното изложение. Поддържането на висок стандарт при организирането на мероприятия от бургазлии, остава критерии за всички български клубове. Членовете на клуба продължават да обогатяват колекциите си, като закупуват автомобили от Европа и Америка. Не по-малко са и реставрираните от самите тях коли в България.
Участие взеха 88 автомобила и 4 мотоциклета произведени преди 1983 г. от цялата страна. Сред най-интересните от тях бяха: Packard 1952 г., Renault 1930 г., Jowett 1925 г., Auburn 1936 г., Triumph 1949 г., Bentley 1954 г., Jaguar XK 140 1955 г., Ford Mustang 1969 г., Mercedes Pagoda 230 SL, BMW Izetta 1957 г. Най-старият автомобил взел участие в дефилето бе отново Jowett от 1925 г. В това мероприятие на Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО" беше показан и дългоочакваният Rolls-Royce Silver Shadow от 1969 години. На този "благородник" миналата година не му достигнаха броени дни за да бъде преведен във вид и да зарадва феновете. Не по-малка атракция беше и "новодошлият" в клуба Dodge Charger 1974 г., истински "честокръвен" американец с V8 агрегат под капака.
В съботния ден, на входа на морската градина, жителите и гостите на гр. Бургас се наслаждаваха на ретро возилата. Облачното време не изплашиха ентусиастите да разгледат и да се снимат с автомобилите. Отново най-атрактивни за зрителите бяха автомобилите създадени през "античната" епоха на автомобилостроенето, естествено тези експонати са гордост, както за собствениците си така и за всички ценители на инжинерното изкуство. Събраните технически решения от цели шест десетилетия, обособиха пъстра "инжинерна палитра" предизвикваща въздишки и носталгия по едни отминали времена. Като със Много хора си припомниха децките и младежките си години.
Традиционната церемония по личното посрещане на учасниците от домакините, на "входа" и тази година не беше пропусната. Предвидената схема, за подреждане на колите, тип "рибя кост" на алеята пред "Пантеона на загиналите във войните за освобождението на Бургас", се оказа добро решение за огромното количество екипажи. Използването на миналогодишната система за регистриране на участниците, отново доказа ефиктивността си за перфектната организация. Събралото се множество отново скриваше самите коли. Събитието се радваше и на голям журналистически интерес. Някой от наградените се "скриха" за да отдъхнат от количеството дадени интервюта. За участниците и гостите бяха осигурени минерална вода и бира на промоционални цени, под сянката на парковите дървета.
Пощадени от дъжда под облачното небе автомобилите и техните собственици очакваха поредните си награди за търпение и ентусиазъм. В 14 ч. приветствено слово произнесе заместник кмета на Община Бургас - Йорданка Ананиева, след което връчи голямата награда. Останалите награди връчени от Константин Луков (Директор на Дирекция "УКОРС" - Община Бургас), Димо Джамбазов (Председател на Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО") бяха повече от 50 на брой. Част от наградените автомобили са:
Голяма награда на Община Бургас - Берлие 944 1928 г.- Николай Колев
Коли производство до 1930 г. : 1-ва награда - Джолет 1925 г. - Тодор Деляков
2-ра награда - Берлие 944 1928 г.- Николай Колев
Коли производство до 1940 г.: 1-ва награда - Мерцедес 170V 1938 г. - Яни Николов
2-ра награда - Фиат Тополино 1937 г. - Тодор Деляков
Коли производство до 1950 г.: 1-ва награда - Триумф Роадстер 1949 г. - Тодор Деляков
Коли производство до 1960 г.: 1-ва награда - Ягуар XK140 1955 г. - Свилен Крастонов
2-ра награда - Рено Флорида 1959 г. - Валери Манджуков
Коли производство до 1970 г.: 1-ва награда - Рено Алпин А110 1965 г. - Митко Господинов
2-ра награда - Ситроен ДеЕс 23 1970 г. - Петко Вълканов
Коли производство до 1980 г.: 1-ва награда - Ситроен Мазерати 1971 г. - Петко Петков
2-ра награда - Форд Гранада 1972 г. - Васил Александров
Парада стартира в 15 ч. от Морската градина, премина по крайбрежната улица до кв. Сарафово, предизвиквайки еуфория и възхищение в минувачите. Не на последно място трябва да споменем и оказаното съдействие от органите на властта с перфектно ескортираната колона и с отцепените кръстовища. Мероприятието беше отразено в новинарските емисии на водещите национални телевизии.
Както каза председателката на "Дамски Класик клуб", г-жа Ваня Антонова: <<Бургаските мероприятия са класа и елегантност!>>. Уважение, колегиалност, организаторски умения и клубна толерантност са само част от качествата на бургаският клуб, с които си е заслужил уважението на колегите от цялата страна. Коли, емоции, страсти от едно наистина "кралско" мереприятие, без да пресъстват крале!


11 Юли 2009 г.

 


Copyright © ClassicCars.bg 2009.
Всички права запазени!