2009-та година: Собствеността



След като първия монтьор ме мота 3-4 месеца, че ще пооправи това онова, изчезнаа. Така всеки weekend си правех по едно кръгче по бул. „Климент Охридски” без номера, за раздвижванее :D Пролетта на 2009-та си оправих интериора (ако сте забелязали на снимките, колата е с бутиков червен мокет от „Домашни потреби” с цена 1.70 лв./метър), ел. инсталацията, вече си имах всякакви светлини. Смених свещи и кабели, но файда никаква и си ми останаха ядовете с несихронната работа на двигателя, вибрациите и теча от бензиновата помпа. Така от приказка на приказка, един ден дойде Антон Антонов и за час, два вкара агрегата в нормален работен режим – оказа се че всичко е било въпрос на центровка, лоши кабелни връзки и една гарнитура, и най-вече на познания. Така на 20 юли, рано сутринта, гордо се появих на плаца на ТЕХНОТЕСТ, след предварително записан час. Там колата я пое н.с. инж. Владимир Дъчев, на когото се оказа че модела му е от любимите и след 2 часа, и сумата от 158 лв. държах в ръцете си прословутия образец 1B на TUV протокола.





хахаха ...тазовете са оригинални фордови, но не за Capri, а за Ескорт - Орион от началото на 90-те. Купени са от Мото Пфое! А, забелязохте ли гумитеее?! Goodyear със шарка оригинална за модела, с DOT от 1980 г. - купени нови тагава от CORECOM :) Оригиналният цвят на колата е бил светло зелен металик. Искам да го върна върна него, взех една цветна проба от Glazurit но нещо ме съмнява :/ Купил съм две оригинални от 1970 г. цветни проби на използваните бои за Капри, но вътре я няма :( От момента на покупката на колата приех идеята да й намеря гараж. Така след няколко разговора с родителското ми тяло, бях обеден че е най-добре да построя един гараж отколкото да купувам или наемам готов такъв. Пролетта на 2009 г. започнаха строителните дейности по гаражчетоо, баш по празницитее ;). Естествено монолитно строителство с основи, плочи, колони и желязо колкото имаше всичкотооо :D Последното оразмерено за размерите на американското автомобилостроене, а именно 420 х 720 см, естественоо с канал и на височина 300 см.







Есента на 2009-та година преместих Capri-то в Бургас с помощта на приятел и на съхранение при негоо ;)





Малко след това минах и КАТ Бургас, но не без екшън! Оказа се че срока на валидност на TUV протокола бил 1 месец, съответно писах обяснения до шефа на Регистрации, защо аджаба се явявам на третия месец. Човека се оказа много печен прие обясненията ми и ми наложи минималната глоба от 20 лв., а и беше минало повече от година от покупката та бях посъбрал „провинения” ;) Заставам на гишето за подаване на документите за регистрация, „чукат” в системата и се оказва че има една цифра разлика между номера на стария зелен талон и този въведен в системата. Хайде пак при шефа на Регистрации, той звънна направо в КАТ София и за 5 мин. направиха справката в партидата на автомобила, разгеле оказа се техническа грешка на оператора въвеждал данните в електронното досие. И така след 2-3 часа в КАТ вече с голям талон и бели табели J