Ретро парад Бургас

    ПЪРВИ РЕТРО ПАРАД БУРГАС

На 12 Юли 2008 г. в гр. Бургас се проведе Първи ретро парад "Бургас - 2008" организиран от Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО" и Община Бургас.
Участие в парада взеха представители на ретро клубове от Бургас, Варна, Стара Загора, Хасково, Асеновград, Влагоевград, Сливен, София и Пловдив.
Бургаският Ретро клуб безспорно се доказа, като изключителен организатор и се нарежда сред най-добрите в България. Нивото на мероприятието по отношение на представените автомобили беше единствено по рода си след 1990 г. в България. Високо вдигнатата летва от участвалите автомобили ще бъде предизвикателство за всички национални клубове. Истински фенове закупуват автомобили от цяла Европа и Америка за собствените си колекции. Едно мероприятие достойно за европейската сцена, което със своята изисканост и разнообразие би впечатлило и най-претенциозните.
Взеха участие 58 автомобила и 5 мотоциклета произведени преди 1980 г. от цялата страна. Сред най-интересните от тях бяха: Renault 1930 г., Jowett 1925 г., Auburn , Triumph 1949 г., Bentley 1954 г., Rolls-Royce Cabrio 1974 г., Jaguar XK 140 1955 г., Ford Mustang 1969 г., Mercedes Pagoda 230 SL, Ford Granada 1976 г., BMW Izetta 1957 г., Ford Capri 1971 г., Чайка ГАЗ 13 1966 г.
В съботния ден, в морската градина, жителите и гостите на гр. Бургас можеха да се насладят на ретро автомобилите. Високите температури не попречиха на желаещите да разгледат и да се снимат с перфектно изглеждащите експонати.
Най-старият автомобил взел участие в дефилето бе Jowett от 1925 г. Реставриран в Англия този ветеран от съвсем скоро е в България. Друг новодошъл автомобил е Renault от 1930 г. реставрирано в Германия. Създадени през "античната" епоха на автомобилостроенето тези два експоната са гордост, както за собствениците си така и за цялата ретро гилдия.
Домакините лично посрещаха всички участници на "входа". Предварително направеното разпределение на местата за паркиране и въведената система за регистриране на участниците, спомогна за отличната организация. В 10 ч. всички автомобили бяха на алеята пред "Пантеона на загиналите във войните за освобождението на Бургас". От събралата се тълпа бе трудно да се стигне до самите коли. Събитието се радваше и на голям журналистически интерес. За интервю с някой от собствениците буквално се чакаше на опашка. Представен беше и мотоциклет Harley Davidson от 1918 г., реставриран в продължение на 14 години. За всички участници бяха осигурени минерална вода и енергийни напитки.
Парада стартира в 15 ч. от Морската градина, премина по централните булеварди на града и завърши пред хотел Авеню, предизвиквайки еуфория и възхищение в минувачите. Без инциденти и разкъсване на колоната в едно се движиха 80-ет годишните "старци" и спортните "бегачки" от 70-те години на миналия век. Не на последно място трябва да споменем и оказаното съдействие от органите на властта с перфектно ескортираната колона и изцяло отцепените улици и кръстовища.
Под жаркото слънце подредени на алеята автомобилите и техните собственици очакваха награждаването. В 14 ч. приветствено слово произнесе заместник кмета на Община Бургас - Йорданка Ананиева, след което връчи голямата награда. Останалите награди връчени от Константин Луков (Директор на Дирекция "УКОРС" - Община Бургас), Димо Джамбазов (Председател на Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО") и Асен Блатечки (актьор) бяха повече от 40 на брой. Част от щастливите наградени са:

Голяма награда на Община Бургас - Джолет 1925 г.- Тодор Деляков
Коли производство до 1930 г. : 1-ва награда - Джолет 1925 г. - Тодор Деляков
             2-ра награда - Рено Мона Стела 1930 - Красимир Янков
Коли производство до 1940 г.: 1-ва награда - Мерцедес 170V 1936 г. - Яни Николов
Коли производство до 1950 г.: 1-ва награда - Триумф Роадстер 1949 г. - Тодор Деляков
Коли производство до 1960 г.: 1-ва награда - Бентли 1954 г. - Дейвид Парра
             2-ра награда - Ягуар XK140 1955 г. - Свилен Крастонов
Коли производство до 1970 г.: 1-ва награда - Ford Mustang 1969 г. - Манол Гюров - гр. Бургас
             2-ра награда - MG 1960 г. - Найден Марков
Коли производство до 1970 г.: 1-ва награда - BMW 1970 г. - Драгомир Желязков

В следващото мероприятие на Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО" очакваме да видим два нови Rolls-Royce от 60-те години на миналия век. На единия "благородник" не му достигнаха броени дни за да бъде боядисан и да зарадва феновете още на това събиране.
Уважени от колегите си от цялата страна, представили уникални автомобили и демонстрирали организаторски умения, бургазлии поставиха началото на една нова епоха на ретро автомобилния живот в България.


12 Юли 2008 г.    ВТОРИ РЕТРО ПАРАД БУРГАС

За втори път, на 11 Юли 2009 г., в гр. Бургас се проведе ретро парад "Бургас - 2009" организиран от Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО" и Община Бургас. Мероприятие доказало класата си, както за Българската така и за европейската сцена. Със своята масовост и автомобилно разнообразие би задоволило и най-взискателните фенове.
Представители на ретро клубове от Бургас, Варна, Хасково, Стара Загора, Сливен, Пловдив, София и Клуб Ягуар се включиха в мероприятието.
За пореден път Бургаският Ретро клуб се отличи, като изключителен организатор и доказа авторитета си сред ретро общноста в България. Представените автомобили бяха отново на високо ниво и по нищо не отстъпиха на миналогодишното изложение. Поддържането на висок стандарт при организирането на мероприятия от бургазлии, остава критерии за всички български клубове. Членовете на клуба продължават да обогатяват колекциите си, като закупуват автомобили от Европа и Америка. Не по-малко са и реставрираните от самите тях коли в България.
Участие взеха 88 автомобила и 4 мотоциклета произведени преди 1983 г. от цялата страна. Сред най-интересните от тях бяха: Packard 1952 г., Renault 1930 г., Jowett 1925 г., Auburn 1936 г., Triumph 1949 г., Bentley 1954 г., Jaguar XK 140 1955 г., Ford Mustang 1969 г., Mercedes Pagoda 230 SL, BMW Izetta 1957 г. Най-старият автомобил взел участие в дефилето бе отново Jowett от 1925 г. В това мероприятие на Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО" беше показан и дългоочакваният Rolls-Royce Silver Shadow от 1969 години. На този "благородник" миналата година не му достигнаха броени дни за да бъде преведен във вид и да зарадва феновете. Не по-малка атракция беше и "новодошлият" в клуба Dodge Charger 1974 г., истински "честокръвен" американец с V8 агрегат под капака.
В съботния ден, на входа на морската градина, жителите и гостите на гр. Бургас се наслаждаваха на ретро возилата. Облачното време не изплашиха ентусиастите да разгледат и да се снимат с автомобилите. Отново най-атрактивни за зрителите бяха автомобилите създадени през "античната" епоха на автомобилостроенето, естествено тези експонати са гордост, както за собствениците си така и за всички ценители на инжинерното изкуство. Събраните технически решения от цели шест десетилетия, обособиха пъстра "инжинерна палитра" предизвикваща въздишки и носталгия по едни отминали времена. Като със Много хора си припомниха децките и младежките си години.
Традиционната церемония по личното посрещане на учасниците от домакините, на "входа" и тази година не беше пропусната. Предвидената схема, за подреждане на колите, тип "рибя кост" на алеята пред "Пантеона на загиналите във войните за освобождението на Бургас", се оказа добро решение за огромното количество екипажи. Използването на миналогодишната система за регистриране на участниците, отново доказа ефиктивността си за перфектната организация. Събралото се множество отново скриваше самите коли. Събитието се радваше и на голям журналистически интерес. Някой от наградените се "скриха" за да отдъхнат от количеството дадени интервюта. За участниците и гостите бяха осигурени минерална вода и бира на промоционални цени, под сянката на парковите дървета.
Пощадени от дъжда под облачното небе автомобилите и техните собственици очакваха поредните си награди за търпение и ентусиазъм. В 14 ч. приветствено слово произнесе заместник кмета на Община Бургас - Йорданка Ананиева, след което връчи голямата награда. Останалите награди връчени от Константин Луков (Директор на Дирекция "УКОРС" - Община Бургас), Димо Джамбазов (Председател на Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО") бяха повече от 50 на брой. Част от наградените автомобили са:
Голяма награда на Община Бургас - Берлие 944 1928 г.- Николай Колев
Коли производство до 1930 г. : 1-ва награда - Джолет 1925 г. - Тодор Деляков
2-ра награда - Берлие 944 1928 г.- Николай Колев
Коли производство до 1940 г.: 1-ва награда - Мерцедес 170V 1938 г. - Яни Николов
2-ра награда - Фиат Тополино 1937 г. - Тодор Деляков
Коли производство до 1950 г.: 1-ва награда - Триумф Роадстер 1949 г. - Тодор Деляков
Коли производство до 1960 г.: 1-ва награда - Ягуар XK140 1955 г. - Свилен Крастонов
2-ра награда - Рено Флорида 1959 г. - Валери Манджуков
Коли производство до 1970 г.: 1-ва награда - Рено Алпин А110 1965 г. - Митко Господинов
2-ра награда - Ситроен ДеЕс 23 1970 г. - Петко Вълканов
Коли производство до 1980 г.: 1-ва награда - Ситроен Мазерати 1971 г. - Петко Петков
2-ра награда - Форд Гранада 1972 г. - Васил Александров
Парада стартира в 15 ч. от Морската градина, премина по крайбрежната улица до кв. Сарафово, предизвиквайки еуфория и възхищение в минувачите. Не на последно място трябва да споменем и оказаното съдействие от органите на властта с перфектно ескортираната колона и с отцепените кръстовища. Мероприятието беше отразено в новинарските емисии на водещите национални телевизии.
Както каза председателката на "Дамски Класик клуб", г-жа Ваня Антонова: <<Бургаските мероприятия са класа и елегантност!>>. Уважение, колегиалност, организаторски умения и клубна толерантност са само част от качествата на бургаският клуб, с които си е заслужил уважението на колегите от цялата страна. Коли, емоции, страсти от едно наистина "кралско" мереприятие, без да пресъстват крале!


11 Юли 2009 г.


10 Юли 2010 г.


9 Юли 2011 г.


7 Юли 2012 г.


6 Юли 2013 г.


5 Юли 2014 г.


4 Юли 2015 г.


2 Юли 2016 г.


1 Юли 2017 г.


7 Юли 2018 г.

 


Copyright © ClassicCars.bg 2008-2018.
Всички права запазени!