ПЪРВИ РЕТРО ПАРАД ГР. СОЗОПОЛ

На 6 Септември 2007 г. в гр. Созопол се проведе Първи ретро парад " Созопол - 2007" организиран от Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО" и община Созопол с основен спонсор Йордан Дининев, който и лично взе участие в мероприятието. Участие в парада взеха представители на ретро клубове от Бургас, Варна, Стара Загора, Хасково, Асеновград и Пловдив. Гост на мероприятието бе и Дончо Нанов Дончев Гърбов един от дуаените на авто-ретро движението в България. Най-младият Ретро клуб в българия (учреден на 1 Юни 2007) безспорно се доказа, като сериозен организатор и предяви претенци да се нареди сред най-добрите в България.
Взеха участие над 30 автомобила и 5 мотоциклета произведени преди 1978 г. от цялата страна.
Сред най-интересните от тях бяха: BERLIET 944 1928 г.; Ford Mustang 1969 г.; Mercedes Pagoda 230 SL; Mercedes 219 1954 г.; Ford Granada 1976 г.; BMW Izetta 1957 г.; Renaut Alpine 110A 1968 г.; Ford Capri 1971 г.; Волга ГАЗ 21; Чайка ГАЗ 13 1966 г. Най-старият автомобил взел участие в дефилето, бе "Берлие" от 1928 г.
В 11 ч. всички автомобили бяха паркирани на пристанищния кей на фона на риболовните кораби и тези от Военно морска база Созопол. От събралата се тълпа не се виждаха автомобилите. Запознати споделиха "В последните 3 години в България не е организиран Ретро парад предизвикал толкова голям интерес от страна на публика и медии". Времето макар и облачно беше на страната на организаторите.
Шествието стартира в 13 ч. от пристанището в гр Созопол премина по централната алея на стария град и стигна до площада на Военния клуб в новия град. След това продължи по обратния маршрут.
Отново подредени на кея автомобилите и техните собственици очакваха награждаването. Преведствено слово произнесе Председателя на Общинския съвет на гр. Созопол - Панайот Рези, както и връчи голямата награда.

Остоналите Награди връчени от Димо Джамбазов (Председател на Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО") и Асен Блатечки (актьор) бяха повече от 20 на брой. Щастливците грабнали част от наградите са:
Голяма награда - Николай Колев гр. Варна
Коли производство до 1945 г. : 1-ва награда - Berliet 944 1928 г. - Николай Колев гр. Варна
Коли производство до 1955 г.: 1-ва награда - Остин 1951 г. - Веселина Желева - гр. Бургас
Коли производство до 1961 г.: 1-ва награда - Mercedes 219 1954 г. - Николай Колев гр. Варна
Коли производство до 1981 г.: 1-ва награда - Mercedes Pagoda 230 SL -Николай Колев гр. Варна


6 Септември 2007 г.    ВТОРИ РЕТРО ПАРАД ГР. СОЗОПОЛ

На 6 Септември 2008 г. в гр. Созопол се проведе Втори ретро парад " Созопол - 2008" организиран от Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО" и община Созопол. Участие в парада взеха представители на ретро клубове от Бургас, Варна, Стара Загора, Хасково, Асеновград, Сливен, Несебър и Пловдив. Мероприятието стана част от Аполонските празници.
Взеха участие над 50 автомобила и 8 мотоциклета произведени преди 1978 г. от цялата страна. Сред най-интересните от тях бяха: Jowett 1925 г., Ford Mustang 1969 г., Mercedes Pagoda 230 SL, Mercedes 219 1954 г., Ford Granada 1976 г., BMW Izetta 1957 г., Mercedes 220S 1952 г., Mercedes 300 Adenauer 1954 г.
С голям ентусиазъм събирането на участниците започна още в 9:30 ч., много преди обявения начален час. Част от тях бяха изминали повече от 500 км на собствен ход за да участват в събора.В съботния ден в 11 ч., на пристанищният площад, жителите и гостите на гр. Созопол можеха да се насладят на ретро автомобилите. Съчетан отново с културният фестивал АПОЛОНИЯ, желаещите да разгледат и да се снимат с впечатляващите автомобили, бяха многобройни. Неповторимата морска обстановка в един от най-древните ни черноморски градове, предаде особен чар на събитието. Създадената организация по посрещането, нареждането на автомобилите и записването на участниците става емблематична за организаторите.
Най-старите автомобили взели участие в парада бяха Jowett от 1925 г. и Renault Mona Stella от 1930 г.
В 14 ч. подредени на площада автомобилите и техните собственици очакваха награждаването. Големият брой награди, които се раздават от спонсорите и Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО", както и голямата награда на община Созопол стават характерни за организатора. Приветствено слово произнесе Кмета на гр. Созопол - Панайот Рези, който каза че събитието става част от културната програма на гр. Созопол. Връчвайки всичките наградите, които бяха повече от 40 на брой, кметът изненада приятно учасници и гости. Щастливците получили част от наградите са:
Голяма награда на Община Созопол - Рено Мона Стела 1930 - БУРГ АУТО

Коли производство до 1930 г.: 1-ва награда - Джолет 1925 г. - Тодор Деляков
Коли производство до 1940 г.: 1-ва награда - Мерцедес 170V 1936 г. - Яни Николов
Коли производство до 1950 г.: 1-ва награда - Триумф Роадстер 1949 г. - Тодор Деляков
Коли производство до 1960 г.: 1-ва награда - Мерцедес 220S - Тони Костадинов
Коли производство до 1970 г.: 1-ва награда - Мерцедес Аденауер - Тони Костадинов
Коли производство до 1980 г.: 1-ва награда - BMW 2002 - Драгомир Желязков

Парада стартира в 15 ч. от пристанището в гр. Созопол премина по централната алея на стария град, през площада на Военния клуб и стигна до южния край на града. След което в колона всички участници се придвижиха до гр. Бургас предизвиквайки възхищение в наблюдаващите. С изключителен ред в колоната "съжителстваха" автомобили от началото и края на 20 век. Ескортирани от органите на властта с перфектно отцепени кръстовища и булеварди. С дефилиране по основните булеварди на гр. Бургас приключи Втори РЕТРО ПАРАД ГР. СОЗОПОЛ.


6 Септември 2008 г.    ТРЕТИ РЕТРО ПАРАД ГР. СОЗОПОЛ

Събота 5-ти Септември: часът е малко след десет, пристанищният площад в Созопол изглежда различно - започва да се пълни с автомобили, които не може да видим всеки ден по улиците. Именно тези автомобили са предмет на нашия разказ. За трета поредна година в последния ден на Аполонските празници те осейват пристанището и създават незабравими емоции на жителите и гостите на Созопол. Собствениците им, организирани от Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО", формират ретро парад "Созопол - 2009", проведен под егидата на Община Созопол. Нещо ново и нетрадиционно прави впечатление на редовните участници и фенове на ретро движението, а именно присъствието на по съвременни автомобили, та дори и на съвсем нови супер коли от марката Ягуар. Да няма нищо нередно и те са на мястото си! За първи път се състоя единствено по рода си мероприятие с "Клуб Ягуар България". Реализацията на това зрелище дължим на председателите на двата клуба Димо Джамбазов (Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО") и Свилен Кръстанов (Клуб Ягуар БГ). На тяхното сътрудничество сме свидели и на Ретро парад "Бургас-2009", но тогава Ягуар клубът беше само гост, а сега видяхме потенциалът му като съорганизатор.
Мероприятие доказало класата си, както за Българската така и за европейската сцена. Третото поредно издание на парада се състоя по време на 25-тото издание на Аполония. Със своята масовост и автомобилно разнообразие то би задоволило и най-претенциозните фенове. Неповторимата архитектура на един от най-древните ни черноморски градове внася особен колорит на събитието. Представители на ретро клубове от Варна, Хасково, Стара Загора, Сливен, Пловдив, София и Благоевград подкрепиха организаторите. Участие взеха 76 автомобила и 6 мотоциклета произведени преди 1983 г. от цялата страна. Сред най-интересните от тях бяха и тези които грабнаха призовите награди, а именно: Packard 1952 г., Jowett 1925 г., Triumph 1949 г., Bentley 1954 г., Jaguar XK 140 1955 г., Ford Mustang 1969 г., Mercedes Pagoda 230 SL.
За пореден път Бургаският Ретро клуб се отличи, като изключителен организатор и доказа авторитета си сред ретро общноста в България. Не по-назад от тях остана и съорганизатора в лицето на Клуб "Ягуар БГ", който "доведе" по-голяма част от членовете си. Представените автомобили бяха отново на високо ниво и по нищо не отстъпиха на предходните изложения. Поддържането на такъв стандарт при организирането на мероприятия от бургазлии, остава критерии за всички български клубове. Членовете му продължават да обогатяват колекциите си, като закупуват автомобили от Европа и Америка. Не по-малко са и реставрираните от самите тях коли в България.
Събирането на участниците започна още в 10 ч., много преди обявения начален час. Част от тях бяха дошли от Несебър, където предния ден се проведе ретро събор. Много от тях дошли на собствен ход чак от западна България за да участват. В 11 ч., на пристанищният площад, бе официално открит събора на класическите возила. Жителите и гостите на гр. Созопол желаещи да разгледат и да се снимат с лъскавите автомобили, бяха многобройни. Създадената организация по посрещането, нареждането на автомобилите и записването на участниците става емблематична за организаторите.
Най-старите автомобили взели участие в парада бяха Jowett от 1925 г. и Mercedes 170V от 1936 г. Факт е че от до военната епоха все по рядко се появяват нови автомобили. Незнайно защо в последните 2-3 години те са незначителна част от общо внесените от чужбина ретро автомобили, а реставрираните у нас още по малко. Едни от най-впечатляващите публиката експонати, най-бавно увеличават групичката си в България.
В 14 ч. пред подредените на площада автомобилите и техните собственици започна награждаването. Големият брой награди, които се раздават от спонсорите на Бургаски авто-мото клуб "РЕТРО" и Клуб "Ягуар БГ", както и голямата награда на община Созопол стават характерни за организатора. Приветствено слово по традиция произнесе Кмета на гр. Созопол - Панайот Рези, който отчете събитието вече като част от културната програма на гр. Созопол и не само това, а именно че самият той се замисля да се сдобие с такъв автомобил. Връчвайки голяма част от наградите, които бяха повече от 60 на брой, кметът изненада приятно участници и гости. Останалите награди, повечето от името на Клуб Ягуар, връчи неговият председател Свилен Кръстанов.
Уважение, колегиалност, организаторски умения и клубна толерантност са само част от качествата на бургаският клуб, с които си е заслужил уважението на колегите от цялата страна. Коли, емоции, страсти от едно наистина "кралско" мереприятие, без да пресъстват крале!

5 Септември 2009 г.


4 Септември 2010 г.


4 Септември 2011 г.


1 Септември 2012 г.


31 Август 2013 г.


13 Септември 2014 г.


5 Септември 2015 г.


3 Септември 2016 г.


2 Септември 2017 г.

 


Copyright © ClassicCars.bg 2007-2017.
Всички права запазени!