Спасов ден е църковнославянски празник и е избран за ден на шофьора.

    "Днес, на 20.11.1913 г., 7 часа след пладне, се състоя първото събрание на шофьорите в България. Избра се ръководство, което да ръководи събранието, от следните шофьори: Никола Размов, Димитър Димитров, Асен Георгиев, Йохан Вилфан, Стоян Колев и Георги Таушанов.
    По предложение на Димитър Димитров патронният празник на дружеството да се чества през месец май - на Спасовден, и след молебена да има шествие с колите в столицата също да се проведе състезание с колите по определен маршрут за излъчване на знаменосец на дружеството."


    Традицията създадена през 1913 г. продължава до 1946 г. След повече от 40 годишно прекъсване е възстановена през 1989 г. от БАК "РЕТРО" и СБА.
    Това е ежегодно мероприятие от национален характер, организирано от БАК "РЕТРО". Провежда се съботата след Спасов ден, на площад Александър Невски в гр. София. На съборът могат да се видят автомобили, мотоциклети, камиони и трактори. Провеждат се технически прегледи и се определя най-оригиналния автомобил. Организира се майсторско управление, като се взима под внимание времето и уменията на водачите. Събора преключва с парад по улиците на София.

    1999 година

    2003 година

    2004 година
Тази година бе спазена традицията на Спасов ден и на площад Александър Невски се проведе събор на стари автомобили. Това което направи впечатление като цяло е че присъстваха предимно автомобили в доста добро техническо състояние. Само преди две три години автомобилите които идваха на този събор бяха в лошо състояние и често будеха противоречиви коментари от страна на публиката. Същевременно броя на присъстващите автомобили бавно нараства. Дойдоха и много автомобили от страната. Силно беше присъствието на членовете от гр Враца и Пловдив. Тази година се появиха някои хубави ретро автомобили които преди не се бяха появявали на този събор. Между тях беше един Крайслер от 30те години, Порше 356 и др. От така наречените янгтаймери най- интересно беше триото от Поршета- модели 924С, 911 и 356. Голямо впечатление направиха два кабриолета на Мерцедес, Форд модел А собственост на Маргарит Карабуров, Чайка Газ 13 собственост на Владо Топалов и др. Разбира се имаше още много други интересни автомобили който си заслужава да споменем:Форд Галакси 1965г, Буик Роудмастър 1956, Олдсмобил Ф 85, Алфа Ромео 1750 и 2000 Берлина, Алфа Ромео Жулиета купе от 1954г. и т.н. Проведе се и майсторското управление на автомобили. Естествено както винаги участваха предимно автомобили с по малки габарити. Недостатъкът на изпитанието по майсторско управление от години е един и същ. Конусите са наредени твърде близо един до друг и по големите автомобили не могат да участват. Събитието приключи с традиционната обиколка на центъра. За съжаление не всички автомобили взеха участие. Въпреки старанието на полицията да запази колоната цяла, когато тя излезе на Цариградско шосе вече се състоеше от не повече от 7-8 автомобила. Да се надяваме че догодина организацията на обиколката на града ще е малко по добра и че повече участници ще се включат в нея. Дано догодина да дойдат още нови и непознати за нас автомобили и скоро площад Александър Невски да не е достатъчен за всички участници.

    2006 година

    2007 година

    2009 година

    2010 година

    2012 година

    15 юни 2013

    27 май 2017

    19 май 2018

 


Copyright © ClassicCars.bg 2003 - 2018.
Всички права запазени!