Всички свързани с ретро автомобилите събития, проведени след 1989 г., не биха могли възможни без подкрепата на различни организации и дружества. При повечето мероприятия сред основните организатори е поне една организация или дружество, чиято основна дейност не са ретро автомобилите. Тези съратници на ретро-автомобилната идея оказват съдействие, както с материални така и с не материални средства.
    Най-изявени сред дружествата и организациите, подпомагащи ретро-автомобилната идея са: Национален политехнически музей, Съюз на българските автомобилисти, Нептун Мотор Спорт - гр. Варна, FORD Moto Phoe.

НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ

    Идеята за създаване на технически музей в България датира от преди повече от 100 години, но осъществяването й е бавно и мъчително. Едва през 1957 г. правителствено решение обявява създаването на такъв музей и трябва да минат още 35 г., за да получи той собствена сграда и да открие първата си постоянна експозиция.
    Националният политехнически музей е единственият в България, който събира, изучава, съхранява и популяризира паметниците на науката и техниката. През 1994 г. се открива и постоянна експозиция на тема: Стари мотоциклети и автомобили, със съдействието на БАК "РЕТРО".

    Адрес: гр. София, ул. "Опълченска" 66.

    Страница на музея!

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛИСТИ

    Съюзът на българските автомобилисти е доброволна и независима обществена организация - сдружение с нестопанска цел, създадена по реда на Закона за лицата и семействата.
    СБА разполага с широко разгърната система, осигуряваща безплатни услуги в автосервизите на организацията и оказва пътна помощ на българските и чуждестранните автомобилисти.
    СБА е член на: Международната автомобилна организация (ФИА), Международния алианс по туризъм (АИТ), Международна организация по къмпинг и караванинг (ФИКК).
    Адрес:гр. София 1090, пл. "Позитано" 3.

НЕПТУН МОТОР СПОРТ

    ЕТ "НЕПТУН МОТОР СПОРТ" с президент г-н Орлин Пенев. Дружеството е регистрирано и упражнява дейност на територията на град Варна и Варненска област. Организатор е на рали "НЕПТУН", рали "Добрич", рали "Обиколката на Варна". Съорганизатор е и на всички прояви на АМРК.
    Адрес: гр. Варна 9002, ул. "Морска сирена", бл. 24, ап. 49.

    WEB страница!

FORD MOTO PHOE

    Официален вносител на автомобили FORD и JAGUAR за България. Реставрират три автомобила Форд, от 20-те години на миналият век, собственост на Националният политехнически музей, Moto Phoe и Маргарит Карабуров.
    

 


Copyright © ClassicCars.bg 2003-2009.
Всички права запазени!