...ах, американките!

Така биха възкликнали повечето фенове на този тип коли в България. За съжаление клуб на любителите на американски коли няма. Голяма част от феновете не се отнасят достатъчно сериозно към идеята за създаването на клуб.
...това не е болка за умиране! Проблема е в лошото състояние на тези автомобили. Може би върху тях, безпаричието и изобратителността на българина, са оказали най-силно влияние. И не на последно място отдалечеността ни от Америка!
През годините преди 1980 г., за радост на всички фенове, в България са внасяни много американски автомобили. Причината не се крие само в мечтата за Америка, а и в близостта ни до Гърция и Турция. Коли са се внасяли, а части НЕ. Тука е проблема: собствениците са побългарили не малко автомобили - подменени двигатели, скорости, стопове, фарове и даже окачване на автомобилите, със социалистическо производство такива. Пречки са били тесните улици в българските градове и не скомния разход на гориво от американските двигатели. Въпреки това са налични повече от 250 американски автомобила (запазени и не чак толкова запазени), производство преди 1965 г. СТОП фенове, не се радвайте! Голяма част от собствениците им мислят, че притежават койзнае какво богатство и ги продават за не скромни 4-5 цифрени суми, а биле те и в левове.
Кога ли ще им дойде акъла?
За щастие от време на време, попада някой автомобил в добри ръце. Ако не се възстановява, то поне се съхранява добре. Не винаги обаче "добрите ръце" са толкова добри. Комерсиализма който събуждат тези автомобили все още е присъщ на хората. Все по-честа става гледката на окипазени американски коли по курортитени, използвани за атракция.
| СПИСЪК |  ГАЛЕРИЯ |  КАТАЛОЗИ |

 


Copyright © ClassicCars.bg 2002 - 2012.
Всички права запазени!