2008-ма година: Началото



Както се вижда от заглавието на темата автомобилът е FORD CAPRI MKI 1700 GT XLR от 1970 г., бивша собственост на Дарина Танчева – главна стюардеса на БГА „БАЛКАН” в последствие управител на валутния магазин на „Витоша Ню Отани”. Тя се явява първи собственик в България, а аз втори J …e, не е бил на Янчо Таков или ген. Бончев, но все пак си е с история ;)



Колата е закупена през 1978 г. от търг на ГД „Митници” – Свиленград. Конфискувана е била в полза на държавата, след като е заловена с хашиш и порядъчно нарязана от другарите митничари. Под порядъчно разбирай те: колонки, подкалници, бомбета на праговете, седалки, барабар със сноповете на ел. инсталацията + изкъртени кори на вратите, задни седалки и кора под таблото! Освен това е взета и с незначителни липси, като: мокет, kick side панели, VIN plate, запалка, топката на скоростния лост, голяма част от лайсните и гръб на едната седалка. Възстановяването на купето приключва в края на 1980 г., откогато е и първата регистрация в България. Всички възстановителни дейности по колата са извършвани от бащата на собственичката. Колата е използвана за всекидневна употреба от Дарина, като най-честите й маршрути са били – кв. Лозенец – кв. Витоша (където е имала вила), кв. Лозенец – кафе „Кристал” (където са се събирали с приятелки). През 1992 г. се извършват частични реставраторски дейности по колата и е пребоядисана за първи път. Тогава са закупени чрез CORECOM и нови предни калници, които обаче неясно защо не са монтирани тогава, а при последващото „освежаване” на колата през 2000 г. Тогава Каприто получава и синият си цвят видим на снимките. След този период колата започва да се използва и от сина й, както каза собственичката „да ходи за риба”. Та тази кал най-вероятно е от някой зарибен водоем край София ;)



В началото на месец април 2008-ма година автомобилът бе обявен за продан в mobile.bg (все още търся снимките или копие от оригиналната обява!), на цена от 10 000 EURO. Обадих се от спортен интерес и се оказа че цената е 10 000 лв., другата била грешка на сайта. За голяма моя изненада се оказа че колата се намира на една пряка разстояние от офиса ми ...е, след 15 мин. бях на оглед J Каприто беше на стари черни номера с абсолютно изрядни документи, външен вид и в движение. И така от началото на април се започнаха едни пазарлъци за цената... в началото на юни установих, че при опит да се сложат нови бели номера на колата е била бракуванаа, което хич не ми хареса, но пък промени ценовата политика на продавачката, а и цената в обявата отдавна беше сменена на 10 000 лв. Не на последно място за колата се бяха обадили 3-ма човека, но само аз бях ходил да я видя. Така на 22.7.2008 г., след повече от 3 месеца ежеседмични срещи и разговори, станах горд собственик на бракувано Capri Mk1 |B Като бонус получих право на ползване на гараж в кв. Лозенец за един месец!
Навъртяните километри от първите му собственици са приблизително 4 000, за всичките точно 30 години тяхна собственост! Но както ще видите по-натам, това не е допринесло за запазването на колата ;)
Очакваше ме ТЕХНОТЕСТ! Митове, легенди и неяснота! Ходих да питам какво, как, защоо и ми обясниха че единствено на автомобил с перфектен външен вид и отлично техническо състояние може да бъде издаден TUV. Показаха ми всичките 20-30 технически позиции, които се инспектират по протокол. Така Каприто беше паркирано в кв. „Малинова долина”, където се вкарваше в техническа изправност и изряден външен вид.