2016-та година: ...under construction!



Май 2016-та вече съм по-свободен и с желание да продължим :) 21-24-ти перфектна почивна четворка за работа. Развихме зазимения проект, който след 6-7 месеца зимуване изглеждаше перфектно.





За почти три дни доподготвихме всичко останало и пръснахме епоксидния грунд. Вече цялата е на основа, а дъното отдолу и на шагрен. Усилията започнаха да дават резултат – всичко е в един цвят B| Няма го вече синьо-зелено-оранжево-черно-сиво-бежовото нещо!











Дойде време да се поизчука тук-таме и да се започва с кита. До сега няколко майстори ми бяха казвали, че тука доста кит ще трябва. Бях си взел литрова опаковка от 1750 гр. на Car System, пък дано да стигне. И така лека полека, с чукчето, кита, контролния грунд (by the way бариерния грунд на Car System който бях взел за оголените места и кита се оказа доста добър като „контролна боя” и моята на 3M реално не я използвах, че много цапаше като графит) и метър след метър шкурка започнаха да изчезват неравностите останали от 2-3 –те удара, които се откриха по колата, както и тези от монтажните връзки на подмуняните елементи и заварки. В процеса включих и една прахосмукачка, на пълен работен ден ;) Тук там се наложи да сложа и силиконова паста за фуги. Тука вече и баща ми започна да работи сам или му беше по интересно или се почувства в свои води. Е, да наистина по някой и друг час на ден, от време на време, но все пак си беше помощ! А и нещата му се получаваха много добре. Ден след ден, имах чувството че край нямаа... все по ниски места, все непълни овали...











Започна вече да се коментира пръскането на филера и на боята, т.е. „бяха пуснали крушката в края на тунела” ;) Лошото е че изобщо не бях наясно последващите покрития дали могат да покрият разни драскотини и дребни дефектчета или не K









Винаги съм имал съмнения че в този гараж осветлението е доста лошоо ...и се оказах прав! Започнах да вадя детайлите отвън на дневна светлина и започнаха да се виждат доста дефекти. Започна се с корекции на дневна светлина. Не бяха толкова много по детайлите, но по задните калници на купето се оказа че е доста тегава работааа ...и пак на ниво подготовка.







На 27.8. направихме първите проби за боя – едната оригиналната по каталог забъркана от PPG, а втората цвят който беше на колата и много ми хареса забъркан от R-M. Пръснахме две тест пластини, но като изсъхнаха се оказа че ни един от цветовете не е този който трябваше да бъде L Следващата седмица, след 20-30 минути разглеждане на 50-60 тест карти за бои, си избрах три цвята близки до този който беше на колата... на 5-ти септември ги пръснахме и бях доволен и от трите :) Сега въпроса е да се избере кой от тритее?!





Помежду другото направихме основно почистване на гаража с прахосмукачка и обдухване на стени, под и таван със 7 атмосфери въздух. Въпреки редовното почистване след 6 години беше доста понабито.



Избирах, избирах и избрах най-светлия от възможните цветове : Взех два литра боя, лак, обезмаслител и запретнахме ръкавии : Беше решено да пръснем отдолу, купето отвътре, багажника и коша. На 21.09. обезмаслихме въпросните площи с препарата на Glasyrit и пръснахме филера на същия производител. Сравнително доволен бях от резултата. Същите дейности приложихме и за вътрешната страна на вратите и капаците.















След шлайфане с Р800 отново обезмасляване, прекръстих се и пръснах шагрена по долната част на колата и подкалниците в избраното зелено : После баща ми пое багажника, вътрешната часта на купето и коша. Оказа се, че боята е с доста добра покривност, след втора ръка нямаше никакво прозиране.