Български автомобилен клуб "РЕТРО"

Oснован e през 1989 г. - първият клуб за класически и антични автомобили в България.
На 10.12.1989 г. на учредително събрание, се приема уставът на клуба, подписан от 52 учредители. Днес клубът има повече от 200 члена, които разполагат с над 300 автомобила.
БАК "Ретро" е организатор на следните прояви: Рали "Розова долина", Рали "София-Солун-София", Рали "София-Охрид-София", Авто събор "Спасов ден", Автопоход "Рилски манастир", Автопоход "Лальо Дервенски", Пролетен и Есенен автопазар.
Традиционно членове на клуба участват в международни прояви в Сърбия, Гърция, Румъния и Македония.
Клубът има клонове в гр. Плевен, гр. Русе, гр. Пловдив, гр. Стара Загора, гр. Асеновград.
Седалище: гр.София, ул. "Света София" 6

Страница на клуба!
"...Съществуването на редица частни и държавни колекции и липсата на организация, която да представлява и защищава интересите на тези колекционери, стана причина за основаването на Българския автомобилен клуб "Ретро". Учредителното събрание, на което присъстваха с право на глас 48 радетели на това дело от цялата страна, се проведе на 16 декември в столицата. В утвърдения устав изрично е отбеля-зано, че това е обществена, патриотична и културно-просветна организация на физически и юридически лица с интерес към историята на пътнотранспортните средства. За неин пръв ръководител беше избран председателят на фирма "Мототехника" Борис Мареков."

в. "Авто-мото свят", 27 декември 1989 г.
"Безкрайната любов към ретроавтомобилната техника, към пионерите, създали и усъвършенствували автомобила, който днес познаваме, е първата предпоставка за създаването на така необходимият ни клуб за ретро автомобилна и мотоциклетна техника. Учредителите бяха няколко десетки от цялата страна. Първата среща и работно-учредително събрание се състоя на 12.ХII.1989 г. Впоследствие избраният управителен съвет подготви всички необходими атрибути на един такъв национален клуб, а именно - устав, емблема, значка, печат и т.н.
Въпреки тежката икономическа ситуация в последвалите - 2-5 години в България (нали се прощавахме безвъзвратно с комунистическите идеали!), ентусиастите в клуба бяха щастливи да се срещат на всякакви мероприятия, където имаше автомобили. 1990,91, 92 г. - десетина коли от София, ГаброВо, Варна, Бургас участвуваха в рали „Златни пясъци" - на Албена. Ежегодните -традиционни национални чествания на деня на шофьора - на Спасовден, си останаха една оснобна среща на членовете на клуба от цялата страна. Последната година беше рекордна по масовост - 85 автомобила и 25 мотоциклета се събраха на площад „Ал. Невски". Освен това отбелязването на този ден от няколко години се повтаря след 1-2 седмици в град Пловдив, където е регистриран регионален Пловдивсвки автомобилен клуб „Ретро". Там също се организират доста мероприятия, в които участвуват членовете от цялата страна. Г-н Дончо Дончев изразходва много усилия за името и мястото на клуба и очакваме в скоро време някои сериозни плодове на този труд. Варненският регионален клуб се задоволява с по - малка дейност, но в бъдеще те имат потенциала от автомобили и мотоциклети, за да бъдат достойни участници в повече мероприятия на националния ни клуб."

Маргарит Карабуров, по случай 10 години от създаването на БАК "РЕТРО"
"...Дейността на клуба не се заключаваше само в провеждане на срещи и ралита и автопоходи като рали София - Рилски манастир - София, рали „Нептун", автопоход до курорта Костенец, отключването на гората в Княжево и т. н. Клубът осигури участие на над 40 автомобила в около 6 кинопродукции, и то с международно участие. Много автомобили се наемат от абитуриенти, за сватби и др. тържества. Имаме отлични контакти и участие в международния автосалон в гр. София в зала „Фестивална", за успеха на който автосалон ние имаме принос."

Маргарит Карабуров, по случай 10 години от създаването на БАК "РЕТРО"
НОВИНИ | ПРОГРАМА | ЧЛЕНОВЕ |

 


Copyright © ClassicCars.bg 2002 - 2007.
Всички права запазени!